Zīdaiņu pārtika
Jautājums. Vai konservētajā mazuļu pārtikā ir daudz pesticīdu, smago metālu vai tamlīdzīgu vielu atlieku?
Atbilde. Saskaņā ar Eiropas Savienības tiesību aktiem 0–3 gadus veciem bērniem paredzētā pārtikā nedrīkst būt liels daudzums pesticīdu, smago metālu, toksīnu vai cita piesārņojuma atlieku. Šo vielu pieļaujamie robežlielumi zīdaiņu pārtikā ir daudz stingrāki nekā parastajā pārtikā. Pat ierastie ekoloģiskie produkti ne vienmēr atbilst bērnu pārtikai izvirzītajām prasībām.
Jautājums. Vai var zīdaiņu pārtikas stikla burciņas vest līdzi uz siltām zemēm un cerēt, ka pārtika nesabojāsies?
Atbilde. Protams, ka ceļojot vienmēr varat līdzi paņemt mazulim pārtiku stikla burciņās. Karsēšana konservējot ļauj saglabāt pārtiku visdažādākajos klimatiskajos apstākļos. Tomēr derīguma termiņš var kļūt īsāks, ja viesojaties valstī, kur temperatūra ir augstāka nekā ierastā istabas temperatūra Zviedrijā (25 °C), tāpēc iesakām censties turēt produktu aukstumā. Burciņas labi iepakojiet, lai tās ceļojuma somā nesaplīstu un nesabojātu Jūsu bagāžu.
Jautājums. Kāpēc ēdienā, kas paredzēts mazuļiem no 8 mēnešu vecuma, ir tik lieli produktu gabaliņi?
Atbilde. Kad mazulis sāk mācīties košļāt - tas ir ļoti individuāli. Dažiem bērniem astoņu mēnešu vecumā jau ir diezgan daudz zobiņu un viņi labi košļā. Citiem šāda vecuma mazuļiem ir vien daži zobiņi. Pielāgot ēdienu tā, lai tas ideāli būtu piemērots dažādiem bērniem, ir gandrīz neiespējami. Tāpēc nolēmām produktos likt gabaliņus, kas būtu mīksti, taču lai tos apēstu, nāktos nedaudz pakošļāt. Trenēties košļāt - tas ir ļoti svarīgi, tāpēc lielākiem gabaliņiem nevajadzētu Jūs darīt bažīgus. Košļāšana palīdzēs trenēt arī runas saites. Ja jūsu mazulim ir pārāk grūti sakošļāt pārtikas gabaliņus, iesakām pirmajās reizēs tos sastampāt vai sasmalcināt.
Jautājums. Vai ""Semper"" bērnu ēdienos tiek izmantoti konservanti?
Atbilde. Saskaņā ar tiesību aktiem, kurus ievēro ""Semper"", zīdaiņiem paredzētajos produktos nedrīkst izmantot nekādus konservantus (vai citas piedevas). Ēdiens tiek konservēts, sterilizējot to ar karstumu. Pēc tam, kad ēdiens tiek saliets burciņās un aizvākots, burciņas tiek saliktas ūdens vannītē. Ēdiens tiek karsēts līdz 120 °C temperatūrā 40 minūtes. Atverot burciņu, atskan viegls paukšķis, tā tiek izlaists spiediens, kas tur ir izveidojies karsējot. Tad produktu var lietot kā svaigu produktu.
Jautājums. Vai var no burciņas izņemto zīdaiņu ēdienu sildīt mikroviļņu krāsnī?
Atbilde. Protams, ka varat zīdaiņu ēdienu sildīt mikroviļņu krāsnī. Uzlieciet nepieciešamo ēdiena porciju uz šķīvja un uzmanīgi uzsildiet. Atcerieties, ka ēdiens var uzsildīties nevienmērīgi, tāpēc apmaisiet un nogaršojiet pirms dodat mazulim. Mikroviļņu krāsnī sildot ēdienu, blakus tam ieteicams ielikt glāzi ūdens. Tādā veidā mikroviļņu krāsnij būs vairāk darba un izvairīsieties no ēdiena sprakšķēšanas un izžūšanas.
Jautājums. Vai var lietot zīdaiņu ēdienu no stikla trauciņiem, ja tā derīguma termiņš ir beidzies?
Atbilde. Nav bīstami lietot ēdienu no stikla trauciņiem, ja tā derīguma termiņš ir beidzies pirms pāris mēnešiem. Paukšķis, kas atskan atverot burciņas vāciņu, garantē, ka produkts joprojām ir sterils. Pasmaržojiet un pagaršojiet, pirms dodat ēdienu mazulim.
Jautājums. Vai var zīdaiņu ēdienus no stikla trauciņiem sasaldēt?
Atbilde. Dažus produktus sasaldēt var, taču citus tādējādi var sabojāt, piem., var mainīties konsistence. Kad sākat dot citādākus ēdienus, ir laba doma daļu ēdienu sasaldēt, kamēr tas nav sabojājies, jo mazulis nepaspēs to apēst. Varat izmantot ledus kubiņu saldējamos trauciņus. Katrs kubiņš būs piemērota porcija. Atkausējiet nogaršojamā ēdiena porciju un uzsildiet ūdens vanniņā vai mikroviļņu krāsniņā - viena porcija ir pārāk maza, lai to varētu uzsildīt katlā.
Jautājums. Kāpēc mikroviļņu krāsnī sildot zīdaņu ēdiens sprakšķ?
Atbilde. Daži zīdaiņu ēdieni satur maz ūdens. Ja sildāt mazu daudzumu, ieslēdzot mikroviļņu krāsnī augstu temperatūru, ēdiens var sākt sprakšķēt. Izslēdziet mikroviļņu krāsni, apmaisiet ēdienu un turpiniet sildīt ar mazāku jaudu.
Jautājums. Cik ilgi var atvērtu zīdaiņu ēdiena burciņu turēt ledusskapī?
Atbilde. Atvērtu burciņu ar ēdienu, uzliekot vāciņu, ledusskapī var turēt divas diennaktis. Augļu biezenīti, kam uzlikts vāciņš, ledusskapī var turēt piecas diennaktis. Jau sasildītu ēdienu, kuru bērniņš nav apēdis un tas palicis pāri, izmetiet ārā. Kad uzsildītais ēdiens nonāk saskarē ar traukiem vai tml., ir risks, ka ēdienā sāks vairoties baktērijas un Jūsu bērns var saslimt.
Jautājums. Cik liela ir porcija pagaršošanai?
Atbilde. Kad dodat mazulim pagaršot citu ēdienu, pietiek ar vienu tējkaroti. Nesatraucieties un ļaujiet mazulim kontrolēt ēdiena nogaršošanas procesu. Bērni ir dažādi un šis process katram notiek citādāk. Ja bērns uzskatīs, ka ēšana ir lieliska un jautra nodarbošanās, tad viņš ar prieku vērs vaļā muti un prasīs vairāk, pamazām varēsiet palielināt ēdiena daudzumu un uzturā iekļaut jaunus produktus. Ja mazulis rāda, ka ēdienu negrib, griež galvu projām un sakniebj lūpas, tas nozīmē, ka ir jāpagaida un daudzums nav jāpalielina vai pat vispār nav jāpiedāvā šis ēdiens vairākas dienas. Citādāku produktu ieklaušana mazuļa uzturā ir ļoti svarīga, jo tādā veidā bērns iepazīst dažādas garšas, konsistences, kā arī mācās izmantot mēli un muti (bieži vien sākumā ēdiens krīt laukā no mutes, taču tas vēl nenozīmē, ka mazulim kaut kas nav paticis, visticamāk viņš vienkārši nezina, kā rīkoties, lai ēdiens nokļūtu tālāk uz kuņģi).
Nav nekādu noteikumu, cik lielām būtu jābūt porcijām nogaršošanai. Nesatraucieties un klausiet savam mazulim.
Kā šķirot zīdaiņu ēdienu burciņas?
Izmazgājiet vai izskalojiet burciņu un vāciņu. Burciņa tiks sašķirota pie stikla atkritumiem, bet vāciņš - pie metāla.
Burciņas varat arī neizmest un izmantot citām vajadzībām. Kāpēc gan šajās burciņās nesalikt dažādus sīkus nieciņus - akmentiņus, krellītes vai citus dārgumus, un piedāvāt bērniņam tos atrast? Burciņas varat izmantot arī kā vāzītes, izgatavot no tās sniega bumbu, izmantot kā laterniņu (ar elektrisko svecīti) u.c. Fantāzijai nav robežu!
Kāpēc maisījumi mazuļiem līdz 6 mēnešiem ir jāgatavo ar karstu ūdeni, bet lielākiem bērniem - ar aukstu?
Mazuļiem līdz 6 mēnešu vecumam ieteicams ūdeni uzvārīt, lai novērstu iespējamu sasirgšanu, kuru var izraisīt ūdenī esošie patogēni.
Mazuļiem pēc 6 mēnešu vecuma ir daudz labāk attīstījusies imūnsistēma un tiek uzskatīts, ka šāda vecuma mazuļiem ir noturība pret potenciālajiem ūdenī esošajiem patogēniem.